گزارش
گزارش دومین همایش علمی کاربردی دفاتر حقوقی دانشگاههای علوم پزشکی
دومین همایش علمی کاربردی دفاتر حقوقی دانشگاههای علوم پزشکی کشور با حضور وزیر، معاون ریاست جمهوری، معاون حقوقی وزیر و جمع دیگری از شخصیت ها و اساتید حقوقی برگزار شد.
دومین همایش علمی – کاربردی دفاتر حقوقی دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی، سازمانها، موسسات و مراکز وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به همت دفتر امور حقوقی وزارت بهداشت در روزهای یکشنبه و دوشنبه 26 و 27 مردادماه سال جاری در مرکز همایشهای فخر رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد. در این همایش دو روزه که با هدف تعامل موثر با دفاتر حقوقی مراکز، موسسات و سازمانهای وابسته و ارتقاء مهارت و دانش تخصصی کارشناسان حقوقی برگزار گردید، طبق برنامهریزی قبلی، شخصیتهای سیاسی، قضایی و علمی کشور ضمن حضور به بیان آخرین موضوعات و دیدگاههای خود در حوزه سلامت و حقوق پرداختند.
این همایش با پخش سرود ملی جمهوری اسلامی ایران و تلاوت آیاتی چند از قرآن کریم آغاز شد و سپس آقای مهندس موهبتی (معاون حقوقی و امور مجلس وزیر بهداشت) در جایگاه حاضر و به ایراد سخن پرداخت. ایشان با اشاره به مقررات حاکم بر فعالیت وزارت بهداشت و موسسات وابسته، الزامات وزارت بهداشت در حوزه امور حقوقی را شامل سه محور کلی " توانمندسازی کارشناسان حقوقی و بکارگیری نیروهای متخصص و نیز بهروز رسانی معلومات ایشان از قوانین جاری کشور" ، "تقویت جایگاه واحدهای حقوقی و ایجاد زیرساختهای لازم جهت مشارکت ایشان در تصویب قوانین" و "برگزاری دورههای آموزشی و تأسیس گرایشهای بین رشتهای در حوزه حقوق سلامت" عنوان کرد و تهدیدات و راهکارهای پیش رو جهت دستیابی به الزامات یاد شده را بیان داشت.
سپس آقای ملکشاهی (رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی) در جایگاه حاضر و اهمیت تلاش و فعالیت در حوزه سلامت از دیدگاه قرآن کریم را یادآوری کرد. همچنین با تأکید بر مسئولیت مستقیم شخص وزیر در امور بهداشت و درمان، نمونهای از بیتوجهی به بیماران در بیمارستانهای دولتی را مورد اشاره قرار داد و از پیگیری شایسته وزیر محترم بهداشت در موضوع یاد شده تشکر و قدردانی کرد. سپس با بیان موادی از قانون مجازات اسلامی جدید در ارتباط با تخلفات پزشکی و تشریح آنها، رویکرد حمایتی قانونگذار از جامعه پزشکی را خاطرنشان ساخته و از برخی جوسازیها در این موضوع انتقاد کرد.
در ادامه سرکار خانم امینزاده (معاون حقوقی رئیس جمهور) به تبیین برنامههای حقوقی دولت پرداخت و تشکیل شورای هماهنگی حقوقی بین وزارتخانهها و نیز تشکیل شورای هماهنگی حقوقی در هر وزارتخانه را به عنوان یکی از راهبردهای دولت در حوزه امور حقوقی اعلام کرد. همچنین رفع اختلافات میان دستگاههای اجرایی از طریق آئین حل اختلاف دستگاههای اجرایی و فعالسازی شورای حل اختلاف را به عنوان راهبرد حقوقی دیگر دولت جهت حل داخلی اختلافات دولت و کاهش حجم پروندههای قضایی خواند. وی "تورم قوانین" و "موازیکاری دستگاهها" را مهمترین چالشهای حقوقی حوزه سلامت دانست و لزوم "تنقیح قوانین" و "تطبیق مقررات جاری در حوزه سلامت با سیاستهای کلی نظام در حوزه سلامت" را دو رویکرد حقوقی وزارت بهداشت در حوزه سلامت برشمرد و در پایان "آگاهیبخشی بیماران و پزشکان" ، "تقویت نظام رسیدگی به شکایات" ، "ایجاد بیمه واحد سلامت" و "حذف رابطه مالی بیمار و پزشک" را به عنوان برنامهها و راهکارهای دولت در حوزه سلامت بیان کرد.
در بخش بعدی همایش آقای دکتر هاشمی (وزیر محترم بهداشت) به جمع میهمانان پیوست و رهنمودهایی جهت پیشبرد وظایف واحدهای حقوقی و اهداف دانشگاههای علوم پزشکی اظهار داشت. ایشان دفاتر حقوقی را در کنار رؤسا و مدیران دانشگاهها دانست با تأکید بر حقوق گیرندگان خدمت، حقوق مردم را مقدم بر حقوق دولت عنوان کرد و با بیان اینکه ما در حال حاضر شاهد وزارت بهداشت در دستگاههای مختلف هستیم و هر سال تعداد قابل توجهی از هموطنان به دلیل هزینههای درمان زیر خط فقر قرار میگیرند، برقراری عدالت در حوزه سلامت را مستلزم تجمیع بیمهها و ایجاد بیمه واحد سلامت خواند. وی هچنین عملکرد جزیرهای بخشهای مختلف وزارت بهداشت را مورد انتقاد قرار داده و ساماندهی مقررات موجود را ضروری دانست. دکتر هاشمی در پایان سخنان خود مشکلات موجود در مستندسازی املاک دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور را بطور خاص متذکر گردید و با بیان این تعبیر که "ما در حوزه املاک در ظاهر مالک هستیم، اما در واقع مالک نیستیم" ، تلاش جدی جهت ساماندهی املاک دانشگاهها را خواستار شد.
در بخشهای بعدی این همایش مقامات ارشد قضایی و اجرایی و نیز اساتید برجسته حقوق به انتقال دانش و تجربیات خود در حوزههای نظری و اجرایی امور حقوقی پرداختند.